WIFI

UTNYTT DITT TRÅDLØSE NETTVERK

Med tiden har bruken av WiFi vokst enormt. Vi streamer mer, spiller mer online og i tillegg krever alle disse tjenestene mer stabilitet enn for noen år siden.

Vi er opptatt av at våre kunder skal være fornøyde og får den varen de betaler for. På denne siden kan du finne tips og triks til hvordan du selv kan forbedre det trådløse signalet og få en bedre opplevelse og stabilitet i huset.

INNLEDNING

GAMMELT UTSTYR?

Nettverksstandarden er stadig under utvikling. Teknologien krever mer kapasitet og routere og andre trådløse enheter går raskt ut på dato. Med dette anbefales det å bytte ut de trådløse enhetene etter 3-5 år.

Med trådløse enheter mener vi også datamaskiner, mobiler, nettbrett og lignende. En ny og kraftig router sammen med en gammel bærbar PC har ingenting for seg. Alle enhetene må derfor ha samme standard.

gammelrouter
Skap deg noen rutiner for restart av router, modem og annet nettverksutstyr.
1.

Restart modem og router én gang i måneden, dette er for å få ned temperaturer. Dette gjør du ved å slå av både router og modem først, deretter slår du på modemet og lar det koble seg helt opp før du til slutt slår på routeren. Tar vanligvis et par minutter.

2.

Slå av alle trådløse enheter som mobil, datamaskin, nettbrett osv. Trådløse enheter som har stått på lenge kan bruke mye av kapasiteten din uten at du vet det, så dette kan være en lur ting å gjøre en gang i uka.

3.

Bytt nettverksinformasjon. Dette er både for sikkerhet rundt hacking men også en ny start for routeren. Når man endrer nettverkskode vil alle enheter bli kastet ut og alle må logge inn på nytt igjen.

FORSTYRRELSER & BEGRENSNINGER

2.4 GHz: ENHETER SOM FORSTYRRER

unnamed
NABOEN

Har du sjekket frekvenskanalen der du bor? Bor du i et stort boligfelt kan det hende du deler kanal med resten av naboene dine!

Vi bruker en app som heter Wifi-Analyzer som er perfekt for å finne riktig frekvenskanal.

micro
MICROBØLGEOVN

Mikrobølgeovner bruker elektromagnetiske bølger på 2,4GHz for å varme opp maten. Alle mikrobølgeovner er skjermet, men det vil det alltid være større eller mindre grad av "lekkasje" av bølger – en svak lekkasje er ikke farlig for mennesker men kan gjøre WiFi helt ubrukelig.

radiostyrt
RADIOSTYRT

Har du babycall, walkie-talkie eller radiostyrte biler? Slikt utstyr kjører oftest på samme frekvens som de eldre WiFi-standardene og vil dermed forstyrre 2.4GHz-båndet. Denne typen utstyr bruker ikke WiFi og bruker hele frekvensbåndet uten hensyn til andre.

 

BLUETOOTH

Bluetooth bruker en teknologi som heter frekvenshopping, som vil si at den hopper rundt i 2,4GHz-båndet, opptil 1600 ganger i sekundet(!)

Når utstyr som bruker Bluetooth, hopper inn i frekvensområdet til utstyr som bruker wifi, kan det derfor ødelegge noe av wifi-trafikken og skape forsinkelser. Siden det hopper så ofte, vil det være ganske varierende når dette rent faktisk påvirker wifi, noe som igjen gjør det vanskelig å feilsøke slike scenarier.

I verste tilfelle vil wifi-tilgangspunktet ditt automatisk skifte kanal for å unngå støyen – en feilslått strategi, siden Bluetooth hopper innom alle kanalene som brukes til wifi uansett, og som kan gjøre at du mister mer wifi-trafikk. Spesielt gamle dingser og pcer vil bruke mange sekunder på å koble seg til igjen hvis tilgangspunktet skifter til en annen kanal.

Kilde: Eyenetworks.no

FYSISKE FORSTYRRELSER

HUSETS BEGRENSNINGER

Først og fremst kan det være hvordan huset er bygd som påvirker signalet. Bor du i et hus med tjukk mur, betong og tømmer vil dette hindre routeren fra å sende ut internett til resten av huset. Varmekabler kan skape problemer for WiFi når signaler skal gå over flere etasjer. Trådløse enheter i metallskap får også problemer med å nå ut. Vi har også opplevd at kunden har routeren bak TV-en eller under TV-benken og dette påvirker signalet.

VANN

Har du vannbåren varme eller et stort akvarium? Vann gjør det veldig vanskelig for signaler å trenge i gjennom.

mur

PLASSERING AV ROUTER

ÅPENT OG TILGJENGELIG

Routeren bør stå tilgjengelig og åpen, hvis det ikke følger med "fot" til routeren er det lurt å sette den på noe som gir en liten åpning under, for bedre kjøling. Routeren genererer strøm, som igjen genererer varme.

En trådløs router bør heller plasseres høyt. Plasser den gjerne øverst i bokhyllla, oppå et skap eller bruk veggfestene om den har det.

Har man en TV-benk med små hyller eller skap under, er det fristende å gjemme routeren. Ved å stenge inn routeren får den ikke avkjølt seg.

åpent
FRA LITE TIL STORT HUS

Har du en liten bolig, kan routeren fint plasseres på stua eller der det blir brukt mest WiFi. Har du hus med flere etasjer kan det være lurt å sette den midt i huset så WiFi blir så sentral som mulig.

For store boliger, anbefaler vi å bruke et MESH system fremfor router.

hus

KABLET NETTVERK

NOE KAN KABLES

Har du en enhet som står fast på et sted kan det være greit å koble enheten med kabel. Da vil du ha stabil tilkobling til alle tider og ingen forstyrrelser. 

EKSEMPEL PÅ ENHETER SOM BØR KABLES:
  • Konsoller
  • Stasjonære datamaskiner
  • TV og dekodere
  • SONOS og lignende
001-ethernet
HVILKEN KABEL BØR JEG VELGE?

De fleste er nok ikke klar over at det er en betydelig forskjell på nettverkskabler.

Har du en nettverkskabel der det står "CAT 5" vil ikke denne støtte høyere hastigheter over 100 mbit/s. Du trenger da en "CAT 5e". Den støtter opptil én gigabit. Se illustrasjon.

Trenger du en ny nettverkskabel?

CAT5VS5E

5 GHz

IEEE 802.11ac – 2.4 GHz og 5 GHz

Med gamle standarder vil man ikke kunne utnytte de høye hastighetene som normalt leveres i dag. Den trådløse nettverksstandarden IEEE 802.11ac er den teknologien som har 5GHz og støtter gigabit (1000 mbit). Har du en gamlere standard eller ikke er klar over at du kan bruke 5 GHz, anbefaler vi å gjøre det.

5ghz
NESTEN PROBLEMFRITT

Som nevnt over er 2,4 GHz-båndet mye brukt, både til trådløst nett og annet utstyr. Derfor blir det kamp om båndbredde, og i tillegg kamp mot forstyrrelser.

Med 5 GHz får du større spillerom og enda litt høyere hastigheter, men jo høyere frekvenser jo dårligere rekkevidde. Jo høyere frekvenser jo lettere blir signalet absorbert av forskjellige materialer de støter på. Du bør derfor sitte nært routeren om du bruker 5Ghz-nettet.

Er du usikker på om du har 5Ghz kan du ta kontakt. Har du ikke tilgang til 5Ghz-nettet kan dette være på grunn av at routeren din er gammel, ellers kan det hende at nettverkskortet i f.eks. pc-en din er for gammelt.