STABIL GAMING

Er du en ekte gamer, og er opptatt av stabilt internett under et online game? Vi har listet opp en rekke tips for å få de beste spillopplevelsene.

KABEL ELLER TRÅDLØST?

Spiller du eller noen i din familie online spill? For eksempel Fortnite?

Da må du være klar over at du må være tilkoblet via en nettverkskabel for å få den beste spillopplevelsen. Online spilling via WIFI kan medføre brudd i spillingen da det trådløse nettet er mer utsatt for støy fra frekvenser og begrensninger i huset.

Slike spill krever ikke nødvendigvis en høy hastighet under selve gamet, men det krever stabil tilkobling og bra rekkevidde. I tillegg kan slike spill påvirke andre enheter i huset og da er kabel den beste løsningen.

877849

5 GODE GRUNNER TIL Å DROPPE TRÅDLØST

Den gammeldagse kabelen er fortsatt overlegen i mange tilfeller.

Det er ingen tvil om at trådløse nettverk er kommet for å bli, og dette gjenspeiler seg i alskens nymotens produkter. Nå er alt fra mobiltelefoner og mediespillere til kjøleskap og badevekter utstyrt med Wi-Fi, og vårt hjem kjære hjem er derfor ikke helt komplett uten en trådløst hjemmenettverk.

Men selv om det er moro å være fri fra ledningsstyret, skal vi heller ikke glemme den velkjente grå nettverkskabelen. Kablede nettverk har nemlig noen klare fordeler, og er til en viss grad overlegne dagens trådløse nettverk. Vi vet i hvert fall om fem gode grunner til å strekke en skikkelig nettverkskabel rundt om i huset.

TPCABLES

1. Kabel er enklere

De aller fleste datamaskiner, både bærbare og stasjonære, er utstyrt med en port for kablet nettverk. Med et moderne operativsystem krever ikke denne noe spesielt oppsett – alt du trenger gjøre for å komme deg på nett er å plugge inn nettverkskabelen din.

Nettverksporter finner du vanligvis også på slikt som spillkonsoller, TV-er og Blu-ray-spillere. Også her er det normalt sett enklere å koble til en kabel enn å konfigurere det trådløse nettet – om utstyret da i det hele tatt er utstyrt med Wi-Fi.

Nå skal det riktignok også sies at trådløse nettverk har blitt noe enklere å sette opp og koble seg til de siste årene. Men med kablet nettverk slipper du da faktisk å tenke på passord, kanalerkonkurrerende nabonett og plassering. Det er rent "plug and play".

2. Kabel er raskere

Dagens raskeste trådløse standard kalles IEEE 802.11n, og skal i teorien klare opp mot 450 Mbit/s. Dette tilsvarer en overføringshastighet på litt over 50 megabyte i sekundet, og skal i teorien være godt nok til det aller meste.

Dessverre er det ofte forskjell på teori og praksis, og dette er noe vi merker veldig godt i trådløse nettverk. Den faktiske hastigheten påvirkes av alt fra møbler og vegger til utstyr og konkurrerende radiobølger. Å strømme høykvalitets HD-video over et vanlig trådløst nett er for eksempel et lite sjansespill, og derfor har vi en generell anbefaling om å bruke kablet nett til slikt.

For kabel er det såkalte gigabit nettverk (1000 Mbit/s) som er standarden i dag. En gigabit gir en teoretisk overføringshastighet på 125 megabyte i sekundet, og beskyttelsen som kabelen gir sørger for at ytelsen ikke er så veldig langt unna i praksis.

For ordens skyld må vi også nevne at en ny trådløs standard er klar: IEEE 802.11ac. Denne skal i teorien være god for 1300 Mbit/s, som gir en overføringshastighet på litt over 160 megabyte per sekund. I skrivende stund er det likevel tre problemer med 802.11ac. Det første er at det omtrent ikke finnes utstyr som støtter standarden. Det andre er at dette 802.11ac-utstyret er relativt kostbart. Det tredje er at det også her er meget stor forskjell på teori og praksis. Tester av 802.11ac-utstyr tilgjengelig per i dag viser at den reelle hastigheten er under halvparten av hva et kablet gigabit nettverk kan klare.

Guide: Trådløs strømming til TV-en

3. Kabel er sikrere

For trådløse nett er det slik at nettrafikken kan snappes opp av hvem som helst i nærheten – det er derfor vi bruker krypterte trådløse nett. Denne krypteringen sørger for at dataene er uleselige for alle andre enn den rettmessige mottakeren. Ditt typiske hjemmenett er i dag sikret med WPA (Wi-Fi Protected Access) eller WPA2.

Problemet med kryptering er at det ikke er hundre prosent sikkert. Passord kan knekkes, og i tillegg finnes det alltids en eller annen svakhet i protokollene. Det er mulig å gjøre trådløse nettverk enda sikrere ved å stille inn ruteren riktig, men dette krever jo noe kunnskap om emnet.

Les også: Surf sikrere på trådløse nettverk

Med kablede slipper du ikke bare knotet med å sette opp sikkerheten, du får også ha nettverket i fred. Nå er det riktignok ikke umulig å bryte seg inn på et kablet nettverk, men dette krever vanligvis fysisk tilgang til kabelen eller andre komponenter på nettverket.

4. Kabel er mer stabilt

Som nevnt tidligere i artikkelen er trådløse nett langt tregere enn kablede nett. Men på grunn av større kompleksitet i alt fra maskinvaren til omgivelsene, er det også mindre stabilt. Og dersom du først har et slikt problem, er det i tillegg ikke så enkelt å finne årsaken. Er det utstyret, driverne eller innstillingene? Er det naboens nett, trådløse telefon eller mikrobølgeovn? Kan det være en kombinasjon?

Et kablet nettverk vil vanligvis ikke bli påvirket av eksterne signaler. Teknologien har også vært i bruk i lenger tid enn de trådløse standardene – kablede nett har ganske enkelt hatt langt flere år på seg til å kvitte seg med feil og problemer.

5. Kabel har bedre rekkevidde

I en ideell situasjon uten forstyrrelser og hindringer stemmer egentlig ikke dette. Grensen for et kabelstrekk med en vanlig nettverkskabel er hundre meter, og den trådløse IEEE 802.11n-standarden skal kunne klare større avstander enn dette. I tillegg er det mulig å ta i bruk spesielle retningsbestemte antenner for å få bedre signal.

Dessverre er den faktiske situasjonen sjelden ideell. Trådløse nettverk bruker vi jo stort sett innendørs, og der blir de påvirket av mange ting. Solide objekter som møbler, mennesker og dyr spiller selvsagt en rolle. I tillegg har vi vegger og gulv av forskjellig masse og i forskjellig vinkel. Og så har vi påvirkningen fra andre trådløse signaler, samt reflekterte signaler fra vårt eget nettverk.

Har du da litt størrelse på kåken din, kan det av og til være vanskelig å få god dekning i alle rom – med ekstra lav hastighet og/eller dårlig stabilitet som resultat. Med kablet nett kan du ta snarveien gjennom vegger og gulv, så de fleste normale hjem vil ikke ha noe problem med hundremetersgrensen.

INTERESSERT?

Har du en tenåring som klager på nettet når han sitter og spiller?
Ja da kan en enkel kabel være løsningen på problemet. Er det langt fra router/modem til PC/konsoll kan vi legge opp kablene for deg uten at det blir rotete.